Select your language

Die Bosch D-Jetronic war 1967 die erste Großserien elektronische Einspritzung der Welt. - Bosch's D-Jetronic was the first mass-production electronic fuel injection.

Black smoke poor running

  • Coenhoefsloot
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
1 year 2 months ago #18967 by Coenhoefsloot
Black smoke poor running was created by Coenhoefsloot
I have a problem with the D-Jetronic of my Volvo B30 (3ltr 6 cyl).

When I start it on gas, it cranks but won't run. It emits black smoke and smells strongly of gasoline. On LPG there is no problem, it runs smootly.

I have swapped the MAF sensor, throttle position sensor and the ECU. this has no effect.

The ignition is a 123 ignition with trigger point function. When the motor is running and the trigger points are connected, I do not measure any voltage between the triggerpoints. When I disconnect them I see an alternating voltage (with a simple multimeter.
Unfortunaly I am nog shure how to check the function of the 123 ignition.

Does anyone have an idea what could be the cause of the problem?
I am a bit out of options.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 2 months ago #18973 by nordfisch
Replied by nordfisch on topic Black smoke poor running
Hi Unknown,
Welcome to the forum.
We like to sign our postings here with our first name, This gives the conversation a more personal touch.
Regarding your problems: Did you check the fuel pressure after switching ignition off?
Maybe you have a leakage at the injectors or the cold-start valve.
Please check this at first... then we will proceed.

Regards
Norbert
 

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Dr-DJet
  • Away
  • Moderator
  • Moderator
  • Dr-DJet repariert und sammelt alles! :-)
More
1 year 2 months ago #18974 by Dr-DJet
Replied by Dr-DJet on topic Black smoke poor running
Hi Unknown,

how is the switchover from gasoline to LPG techically done? Have you verified with chapter 3 and 4 of my compendium that you have correct components installed? Have you measured idle-run CO?

When it comes to a black smoke emitting engine the usual problems typically are:
  1. Wrong components
  2. Vaccum leakage on MAP sensor
  3. No connection to or broken engine temp sensor
  4. Hose to MAP sensor from manifold broken or other vacuum leakages
  5. Broken ECU
  6. Leaking injectors or cold start valve
I do not believe in problems with engine timing or ignition as you say that car runs well on LPG.

 

Viele Schraubergrüße - best regards, Dr-DJet Volker
Alles für den Mercedes-Benz R/C 107 und W116 in der SLpedia Sternzeit 107

Workshop D-Jetronic 8.6. (F) & 20.7. (ER), K-Jetronic 29.6. (ER) & 31.8. (F)

This image is hidden for guests.
Please log in or register to see it.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Coenhoefsloot
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
1 year 2 months ago #18977 by Coenhoefsloot
Replied by Coenhoefsloot on topic Black smoke poor running
Hi Dr-DJet,

Thans You for responding.

The gasoline to LPG switchover is coordinated by an electronic switch. It starts on gasoline, when the throttle is pushed in and then released it will switch to LPG. The gasoline pump is schut off and the LPG solenoids are activated. I purchased the car like this 7 years ago.

1. Which wrong components You refer to?
2. I did check al components around the intake manifold for leakage . Including the MAP sensor, injectors and hoses. I tested the map sensor and even replaced it.
3. This I will do this tomorrow. (I did check the air temp sensor)
4.checked and in good shape.
5. Replaced by an spare ECU (no effect)
6. I did check fuel presure. 2.2 bar during and after ignition switched off. The injectors give a fine spray, no dripping and give a nice click sound when opening the throttle.

The ignition Will not be the source of the problem, I agree. But the trigger contact might be?

Regards Coen

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Coenhoefsloot
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
1 year 2 months ago #18978 by Coenhoefsloot
Replied by Coenhoefsloot on topic Black smoke poor running
Hi Norbert,

Thank you for responding. I did responding to your post but I do not see it on the forum? To be sure:

I did check fuel presure. 2.2 bar during and after ignition switched off. The injectors (including the cold start) give a fine spray, no dripping and give a nice click sound when opening the throttle.

Regards Coen

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 2 months ago #18979 by nordfisch
Replied by nordfisch on topic Black smoke poor running
Hi Coen,
did you try to run the car on fuel with the LPG.unit totally deactivated?

Regards
Norbert

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.102 seconds
Powered by Kunena Forum